keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Matti Kärkkäinen ja tietämättömät metsänomistajat

Maanantain Ykkösaamussa keskusteltiin tulevasta metsälaista. Äänessä olivat emeritusprofessorit Erkki Lähde ja Matti Kärkkäinen. 

Keskutelun löydät täältä (kohdasta n. 24.25 min.).


Professori Kärkkäisellä on varsin kummalliset käsitykset nykymetsänomistajista: ”...metsänomistajat eivät ole koskaan olleet niin tietämättömiä metsäluonnosta ja maaseutuelinkeinoista kuin nykyisin...”

Samaa tasoa oli Kärkkäisen kommentit myöhemminkin. Laskin hänen korostaneen metsänomistajien suurta tietämättömyyttä ainakin neljä kertaa ohjelman kestäessä. Yhdessä annettiin jopa aikaskaala: 1500-luvulta nykypäiviin! Hyvä metsänomistaja, olet viidensadan vuoden aikaperspektiivillä kaikkein tietämättömin. Eli hyväksy osasi ja alistu kuriin ja (metsä)herran nuhteeseen kun et mistään mitään tiedä.

Oikeasti, tällaista suoltaa Kärkkäinen joka on toiminut Metsäntutkimuslaitoksen johtotasolla. Ja jatkossa tahti vain parani; seuraavaksi Kärkkäinen esitti huolensa miten uudessa metsälaissa turvataan ”geneettisesti korkealuokkaisen metsän syntyminen”. Tällä hän viittaa vanhaan viljelymetsätalouden kannattajien hokemaan metsän suurimpien puitten paremmasta geneettisestä perimästä. Arvon professori, tämä dogmi on osoitettu täysin paikkansapitämättömäksi aivan oikein tieteellisin tutkimuksin jo viime vuosisadalla.

Olen Kärkkäisen kanssa täysin eri mieltä metsänomistajan tiedon tasosta. Luotan lujasti keskimääräisen metsänomistajan harkintakykyyn metsäasioissa puhutaan sitten taloudellisista taikka ekologisista näkökohdista kunhan vaan hänellä on riittävästi tietoa tarjolla. Kyllä nykymetsänomistaja pärjää ilman metsäpoliisiakin.


Sakari Hankonen
puheenjohtaja
Ekometsätalouden liitto ry
sakari.hankonen-@-gmail.com

Ei kommentteja: