sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Metsäkeskus, STT ja Helsingin Sanomat metsäpropagandan lähettiläinä

Perjantaina levisi ympäri maan uhkaava uutinen: "Metsäkeskus varoittaa poimintahakkuista". "Uuden metsälain poimintahakkuut aiheuttavat runsaasti puustovaurioita", varoittaa Suomen metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspalvelujen päällikkö Aki Hostikka. Hostikka antaa ymmärtää että poimintahakkuut eli, (anteeksi ruma sana:) jatkuva kasvatus olisi syypää metsien korjuuvaurioihin.

Hyvä Hostikka: poimintahakkuu kyetään kyllä suorittamaan aivan yhtä vähin vaurioin kuin tavalliset hakkuut (eli: alaharvennukset).

Syy, miksi poimintahakkuissa kenties on tullut alkuvuodesta enemmän vaurioita on se, että jatkuvan kasvatuksen suorittamisen apajille on kiiruhtaneet kaikenkarvaiset metsäyhtiöt joilla ei ole mitään osaamista eikä varsinkaan halua tehdä työtä kunnolla. Miksipä he tekisivätkään; suurille yhtiöille ovat avohakkuut selvästi tuottavampia, metsänomistajan joutuessa maksumieheksi. Kaikkein parasta on, kun saadaan Veli Metsäkeskus syyttämään omista virheistä isoa, pahaa poimintahakkuuta.

Sivumennen sanoen, Hostikan tutkimukset perustuvat 81 hehtaarin otantaan 3000:sta. Olisiko Suomen Metsäkeskus julkaissut vastaavaa tiedotetta, jos tulokset olisivatkin olleet toisinpäin?

Ihmettelette varmaan miksi olen otsikossa niputtanut Suomen Tietotoimiston ja Helsingin Sanomat osasyyllisiksi metsäpropagandan levittämiseen. Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä Metsäkeskuksen rooli asiassa. Mutta menestyksekkääseen propagandaan kuuluu myös järjestelmällinen levitys, ja tähän on STT antanut panoksensa. Googlatkaa huviksenne sanoilla metsäkeskus varoittaa, kuinka moneen nettilehteen asia osuu. STT voisi tietysti olla hyväuskoisen hölmön roolissa ja levittää asiantuntijaksi uskomansa Metsäkeskuksen päällikön julkaisua. Oudoksi asian tekee se, ettei Hostikan julkaisua löydy Metsäkeskuksen uutissivustolta. Itsekin löysin sen vasta kun etsin sieltä Tietoja Aki Hostikan nimellä. Olisiko STT löytänyt tiedotteen sattumalta, niin että se ehti esim. Kalevan seuraavan päivän painettuun versioon? Olisiko Hostikalla kenties hyvä veli STT:n palveluksessa?

Mutta entäs vanha kunnon Hesari? Toimittaja Jyrki Iivonen on kirjoittanut torstaina artikkelin aiheesta, ensimmäisten joukossa ellei jopa ensimmäisenä, niinkuin maan ykköslehden toimittajan kuuluu. Jopa niin nopeaa oli veli Jyrkin toiminta, että juttu oli julkaistu tuntia ennen kuin veli Arin tiedote. Otsikkokin oli lähes sanasta sanaan sama.

Jäipä siinä vähäpätöisemmät lehdet toiseksi.

P.S. Hostikan toinen mörkö jää ensi kertaan: jatkuva kasvatus karuilla kasvupaikoilla.


Sakari Hankonen
puheenjohtaja
Ekometsätalouden liitto ry
sakari.hankonen-@-gmail.com

Ei kommentteja: