maanantai 23. syyskuuta 2013

Onko kuusikuolema alkanut?

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 2.9.2013


Uutisissa on äskettäin kerrottu, miten kaarnakuoriaiset tuhoavat kuusia. Tuhoja on laajalti pitkin maan eteläpuoliskoa. Syyksi selitellään lämmintä kesää. Metsäammattilaiset neuvovat metsänomistajia jo tekemään ennakkoon avohakkuita, sillä puun kuoltua sen arvo romahtaa. Ilmiö näyttää tulleen metsäammattilaisille ja viranomaisille suurena yllätyksenä, vaikka alan tutkijat ovat siitä varoittaneet jo useita vuosia. Ennusteen mukaan jo tiedossa olevan ilmastonmuutoksen seurauksena kuusi tulee olemaan suurissa vaikeuksissa jo lähivuosikymmeninä.

Metsälakia ollaan, jälleen kerran, uusimassa. Uusi laki on jo eduskunnassa ja tullee voimaan ensi vuoden alusta. Lakia ja asetusta valmistelleille virkamiehille on useaan kertaan kerrottu odotettavissa olevasta vakavasta kehityksestä. Varoitus on kuitenkin kaikunut kuuroille korville. Aiempi vielä voimassa oleva metsälaki meni päin mäntyä. Uusi näyttää menevän päin kuusta.

Nykymetsänhoidon suosimat monokulttuurikuusikot lisäävät voimakkaasti metsätuhoriskejä. Silti uusikin laki painostaa käyttämään avohakkuuta ja kuusen istutusta luontaisen uudistamisen sijasta. Se on kallista ja vaarallista puuhaa. Jos edellä kerrottu ennuste toteutuu - voi toteutua nopeamminkin - se merkitsee kuusten kallista istuttamista ennenaikaiseen kuolemaan. Tuloksena olevat suuret taloudelliset tappiot jäävät metsänomistajille.

Tulevaisuuteen järkevästi suuntaava metsälaki luopuisi kiireesti suosimasta avohakkuita ja niitä seuraavia metsänistutuksia ja hyödyntäisi sensijaan metsäluonnon rikasta ja ilmaista luontaista uudistumista. Eduskunnalla olisi vielä aikaa tarkistaa ja korjata kelvoton lakiesitys. Muutoin käy niin, että laki ja asetus ovat jo syntyessään auttamattoman takapajuisia ja vanhanaikaisia. Nähtäväksi jää, löytyykö päättäjissä riittävää ymmärrystä, kaukonäköisyyttä ja kykyä toimia viisaalla tavalla!

Sakari Hankonen
puheenjohtaja
Ekometsätalouden liitto ry
sakari.hankonen-@-gmail.com









Erkki Lähde
metsänhoidon professori, emeritus
Hyvinkää

Ei kommentteja: