maanantai 27. toukokuuta 2013

Vanha komento metsissä jatkuu

Osittain julkaistu 24.4.2013 Helsingin Sanomissa


Metsälakiluonnos on juuri ollut lausuntokierroksella, mutta ministeri on antanut ymmärtää, että juuri mitään ei enää muuteta. Mitähän varten lausuntoja on pyydetty? Vieläkään ei metsässä saisi kasvaa niitä puulajeja, joita luonto sinne ilmaiseksi kylvää. Vielä pari vuosikymmentä sitten metsäammattilaiset pelkäsivät, että kuusi valtaa kaikki kasvupaikat, pelättiin kuusettumista. Nyt pakotetaan metsänomistajat istuttamaan lähes kaikkialle kalliita kuusen taimia. Niitä uhkaa kasvihuoneilmiön asiantuntijoiden mukaan pikainen tuhoutuminen.

Edelleenkin puiden pitää kasvaa metsässä samankokoisina ja yhtä etäällä toisistaan kuin sotilaat. Luonnossa ei sellaisia puupeltoja kasva. Ministeriöllä ei ole sellaista viisasten kiveä, mitä puita ja miten jalostetaan esimerkiksi kymmenen vuoden päästä. Innovaatioiden kehittymisessä on merkkejä, että nyt roskapuiksi leimatut ja hävittämään tuomitut ilmaiseksi syntyvät ja havupuita nopeakasvuisemmat lehtipuut ovatkin arvokkainta materiaalia esimerkiksi kemian teollisuudelle. Ne ovat sitä jo nyt energiapuuna.

Metsänomistajien vapauden lisäys näyttää jäävän vain kosmeettiselle tasolle. He saavat istuttaa hehtaarille kuusen tai männyn taimia vaikkapa neljä tuhatta kun vaatimus olisi puolta pienempi. Taloudellisimmat jatkuvan kasvatuksen mallit edelleen estetään. Jatkuva kasvatus rajattaisiin niin ahtaaksi, ettei olisi vaaraa tuottavimman ratkaisun käyttämisestä. Vaikka metsillä on tavattoman suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden ja monikäytön kannalta, laki ja asetus jäävät edelleen vain suurta massapuumäärää tavoitteleviksi. Muut tavoitteet syrjäytetään tai ne jäävät vain kauniiden sanojen tasolle. Entinen meno jatkuu.

Laki tulee olemaan jo syntyessään auttamattomasti vanhentunut. Kun jossakin kohdassa vähän liberalisoidaan, niin toisella määräyksellä se mitätöidään. Tulevaisuuden visiot puuttuvat täysin. Lailla ei vieläkään tavoitella metsänomistajan, muiden kansalaisten eikä metsäluonnon etua, vaan vain virkamiesten ja muiden metsäammattilaisten vallan käytön vahvistamista. Ministeriö tekee lakia itselleen eikä metsille ja kansalaisille.

Erkki Lähde
metsänhoidon professori, emeritus
Hyvinkää

Ei kommentteja: